Witte Brug

1860

Eind 2012 werd door het Haags Historisch Museum een tentoonstelling ingericht met foto's gemaakt door Alexine Tinne (1835-1869). Voor Wittebrugparkers was dit DE foto:

Alexine Tinne, 1860: HGA-F-001312694, collectie Haags GemeentearchiefDe foto werd gemaakt vanaf de Koninginnegracht

Het is, voor zover bekend (2013), de enige foto van de Witte Brug (afgebroken en vervangen, 1873) en van de korenmolen 'De Vier Winden' (afgebrand en niet weer opgebouwd, 1873) en is daarmee een uniek document in de geschiedenis van het Wittebrugpark.

Alexine Tinne (1835-1869)

Alexine Tinne woonde aan het Lange Voorhout 32, als ze tenminste niet op reis was. Zij is vooral bekend geworden als de zeer bemiddelde jonge erfgename die haar vermogen gebruikte om kostbare reizen te ondernemen. Sommige van die reizen hadden de allure van ontdekkingsreizen, zonder dat evenwel opmerkelijke ontdekkingen werden gedaan. Voor deze website is belangrijker dat Alexine in de begintijd van de fotografie tientallen foto's heeft gemaakt in Den Haag.

Lees meer over het leven van Alexine Tinne op het internet. O.a. over haar activiteiten als amateur-fotografe en een bibliografie waarin sprake is van eerdere tentoonstellingen.

Fotografie anno 1860

De fotografie stond anderhalve eeuw geleden nog in de kinderschoenen; het was een uitdagend technisch avontuur van enkelingen en niet te vergelijken met de moderne digitale fotografie van iedereen. Met name het maken van buitenopnamen, zonder de ondersteuning van de vertrouwde donkere kamer thuis, was geen simpele routine.

De foto van de Witte Brug anno 1860 vereiste een kleine expeditie met een mobiele donkere kamer die werd meegezeuld in een koets, evenals de forse camera met fotografische glasplaten van 36 x 45 cm(!). De fotografische plaat had maar een korte bruikbare levensduur en moest ter plekke worden geprepareerd, ontwikkeld en gefixeerd.

De hier afgebeelde vroege camera is een mobiele camera, typerend voor de periode rond 1860.